Research
The LABORATORY of VITICULTURE has participated in numerous national and European research projects with main research areas the genetic study of the most important grapevine cultivars with the use of ampelographic and molecular methods, the effect of fertilization, irrigation and training systems on the physiology and ecophysiology of the vine, on the yield of different grapevine cultivars in vineyard conditions, on bud dormancy, and others.
Research Areas
- Implementation of clonal selection programs in the Greek grapevine cultivars and evaluation of their viticultural products.
- Ampelographic description and discrimination of Greek grapevine cultivars.
- Application of biochemical and molecular methods for the identification and study of the between and within grapevine cultivars genetic variability.
- In-vitro techniques (micropropagation, cell- and tissue- culture) for grapevine propagation and improvement.
- Grapevine propagation. Study of the effect of different treatments on cuttings’ rooting.
- Comparative study of new training and trellis systems of the vines and evaluation of their viticultural products.
- Study of the effect of viticultural techniques and applications on the physiology of the vines and their viticultural products.
- Evaluation of table grape cultivars. Effect of various treatments on the qualitative and quantitative characters of the grapes and berries of table grape cultivars.
- Study of the mechanism of dormancy and effect of different viticultural techniques and treatments on the physiology of the vine.
- Effect of different rootstocks on the physiology of the vine and on the qualitative and quantitative characters of the grapes and berries.
- Grapevine nutrition.
- Study of the effects of soil organic matter on the vine.
- Study of the effect of climate change on the physiology of the vine and on the qualitative and quantitative characters of the grapes and berries.
Study of the qualitative and quantitative characters of the grapes and must of grapevine cultivars (sugars, total and individual acids, total and individual phenolics, total and individual anthocyanins, antioxidant capacity, etc.)
(in Greek)
- Εφαρμογή προγραμμάτων κλωνικής επιλογής στις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου και αξιολόγηση των αμπελουργικών προϊόντων τους.
- Αμπελογραφική περιγραφή και διάκριση των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου.
- Εφαρμογή των βιοχημικών και μοριακών μεθόδων στην ταυτοποίηση και μελέτη της μεταξύ και της εντός των καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών αμπέλου γενετικής ποικιλομορφίας.
- Τεχνικές in vitro καλλιέργειας (μικροπολλαπλασιαμός, κυτταροκαλλιέργεια και ιστοκαλλιέργεια) στον πολλαπλασιασμό και στη βελτίωση της αμπέλου.
- Πολλαπλασιασμός της αμπέλου. Μελέτη επεμβάσεων στη ριζογένεση μοσχευμάτων.
- Συγκριτική μελέτη των νέων συστημάτων μόρφωσης των πρέμνων και αξιολόγηση των αμπελουργικών προϊόντων.
- Μελέτη της επίδρασης αμπελουργικών τεχνικών και επεμβάσεων στη φυσιολογία του πρέμνου και στα αμπελουργικά προϊόντα.
- Αξιολόγηση επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου. Επίδραση διαφόρων επεμβάσεων στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των ραγών και σταφυλών των επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου.
- Μελέτη του μηχανισμού του ληθάργου και επίδραση διαφορετικών αμπελοκομικών τεχνικών και επεμβάσεων στη φυσιολογία του πρέμνου.
- Επιδράσεις των υποκειμένων στη φυσιολογία των πρέμνων και στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των ραγών και σταφυλών.
- Θρέψη της αμπέλου.
- Μελέτη επιδράσεων της οργανικής ουσίας του εδάφους στην άμπελο.
- Μελέτη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στη φυσιολογία των πρέμνων και στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των ραγών και σταφυλών.
Μελέτη των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτήρων των σταφυλών και του γλεύκους των ποικιλιών αμπέλου (σάκχαρα, ολικά και μεμονωμένα οξέα, ολικά και μεμονωμένα φαινολικά, ολικές και μεμονωμένες ανθοκυάνες, αντιοξειδωτική ικανότητα, κ.ά.)
Selected Publications
- (2019) D.G. Petoumenou, K. Biniari, E. Xyrafis, D. Mavronasios, I. Daskalakis, and A. Palliotti, “Effects of natural hail on the growth, physiological characteristics, yield, and quality of Vitis vinifera L. cv Thompson seedless under Mediterranean growing conditions", Agronomy, 9(4), 197, DOI: 10.3390/agronomy9040197
- (2018) M. Stavrakaki, K. Biniari, I. Daskalakis, and D. Bouza, “Polyphenol content and antioxidant capacity of the skin extracts of berries from seven biotypes of the Greek grapevine cultivar Korinthiaki Staphis (Vitis vinifera L.)", Australian Journal of Crop Science, vol. 12(12), pp. 1927-1936, DOI: 10.21475/ajcs.18.12.12.p1261
- (2018) E. Anastasiou, A. Balafoutis, N. Darra, V. Psiroukis, K. Biniari, G. Xanthopoulos, and S. Fountas, “Satellite and proximal sensing to estimate the yield and quality of table grapes", Agriculture, vol. 8(7), p. 94, DOI: 10.3390/agriculture8070094
- (2018) K. Biniari, O. Gerogiannis, I. Daskalakis, D. Bouza, and M. Stavrakaki, “Study of Some Qualitative and Quantitative Characters of the Grapes of Indigenous Greek Grapevine Varieties (Vitis vinifera L.) using HPLC and Spectrophotometric Analyses", Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, vol. 46(1), pp. 97-106, DOI: 10.15835/nbha46611008
- (2018) I. Daskalakis, K. Biniari, D. Bouza, and M. Stavrakaki, “The effect that indolebutyric acid (IBA) and position of cane segment have on the rooting of cuttings from grapevine rootstocks and from Cabernet franc (Vitis vinifera L.) under conditions of a hydroponic culture system", Scientia Horticulturae, vol. 227, pp. 79-84, DOI: 10.1016/j.scienta.2017.09.024
- (2017) M. Stavrakaki, and K. Biniari, “Study of the genetic variability of grapevine cultivar Liatiko (Vitis vinifera L.) using the ampelographic description and molecular method SSR", Vegetos, vol. 30(3), p. 76, DOI: 10.5958/2229-4473.2017.00157.4
- (2017) M. Stavrakaki, and K. Biniari, “Ampelographic and genetic characterization of grapevine varieties (Vitis vinifera L.) of the ‘Mavroudia’ group cultivated in Greece", Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, vol. 45(2), pp. 525-531, DOI: 10.15835/nbha45210757
- (2016) M. Stavrakaki, and K. Biniari, “Genotyping and phenotyping of twenty old traditional Greek grapevine varieties (Vitis vinifera L.) from Eastern and Western Greece", Scientia Horticulturae, vol. 209, pp. 86-95, DOI: 10.1016/j.scienta.2016.06.021
- (2016) M. Stavrakaki, and K. Biniari, “Genotyping and phenotyping of the potential clones, biotypes and variants of grapevine cultivar Korinthiaki Staphis (Vitis vinifera L.)", Journal of Agricultural Sciences, vol. 8(3), p. 127, DOI: 10.5539/jas.v8n3p127
- (1998) M. N. Stavrakakis, and K. Biniari, “Genetic study of grape cultivars belonging to the muscat family by random amplified polymorhic DNA markers", Vitis, vol. 37(3), pp. 119-122.
- (1997) M. N. Stavrakakis, K. Biniari, and P. Hatzopoulos, “Identification and discrimination of eight Greek grape cultivars (Vitis vinifera L.) by Random Amplified Polymorphic DNA markers", Vitis, vol. 36(4), pp. 175-178.
EU Projects
- BigDataGrapes: Big Data to Enable Global Disruption of the Grapevine-powered Industries (H2020, 2018-2020).
- Virtual Open Access Agriculture & Aquaculture Repository – VOA3R – Ιδεατό Δίκτυο Αποθετηρίων Ανοικτής Πρόσβασης σε Γεωπονικό Ερευνητικό Περιεχόμενο». (IFP, PSP, 2010-2013)
National Projects
- Επίδραση της λίπανσης στη φυσιολογία και την παραγωγή της ποικιλίας Αγιωργίτικο σε συνθήκες αμπελώνα (2008-2011)
- Μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών των αμπελώνων των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας ( 2007-2008)
- Γενετική μελέτη των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου με τη χρήση αμπελογραφικών και μοριακών μεθόδων (Πυθαγόρας ΙΙ, 2005-2007)
- Αμπελογραφική περιγραφή και γενετική μελέτη των αυτόχθονων ποικιλιών αμπέλου της Δυτικής Ελλάδας – Ιολογικός έλεγχος και ταυτοποίηση με βιοτεχνολογικές μεθόδους-Οινολογική αξιολόγηση- Παραγωγή υγιούς και ταυτοποιημένου πολλαπλασιαστικού (ΓΓΕΤ, ΕΠΑΝ,2003)
- Ταυτοποίηση ποικιλιών και κλώνων της Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου (Leader) (2001)
- Εφαρμογή μοριακών δεικτών στην ταυτοποίηση και τη μελέτη της φυσιολογίας ωρίμανσης ελληνικών ποικιλιών αμπέλου- in vitro και in vivo παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ποικιλιών οινοποιίας και αξιολόγηση των οινικών προϊόντων (ΕΠΕΤ ΙΙ) (2000-2001)
- Δημιουργία βασικού υλικού των ποικιλιών αμπέλου που πιθανά συμμετέχουν στην παραγωγή οίνου “Μαλβαζία" (ΠΑΒΕ) (1999)
- Ταυτοποίηση ποικιλιακού δυναμικού των περιοχών Νάουσα- Σαντορίνη (ΕΠΕΤ Ι) (1995)