ΕΙΔΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
ADVANCED VITICULTURE

ΕΙΔΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
ADVANCED VITICULTURE

Price:

Course Description (in greek)

  • Επίπεδο: Προπτυχιακό
  • Τύπος: Υποχρεωτικό
  • Εξάμηνο: 8
  • Κωδικός Μαθήματος: 2345
  • Μονάδες Θεωρίας: 3
  • Μονάδες Εργαστηρίου: 2

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • “Αμπελουργία”, Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, έκδοση Α/2019, Εκδόσεις Έμβρυο, ISBN: 978-618-5252-15-1. (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86200884)
  • “Αμπελογραφία”, Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, έκδοση Α/2015, Εκδόσεις Τροπή, ISBN: 978-960-99357-0-8. (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 59390204)

ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Αναπαραγωγή της Αμπέλου (Ενότητα 3):
Εισαγωγή, Διαφοροποίηση λανθανόντων οφθαλμών, Χρόνος διαφοροποίησης, Γονιμότητα οφθαλμών, Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαφοροποίηση των λανθανόντων οφθαλμών, Άνθιση, Επικονίαση, Γονιμοποίηση, Καρπόδεση, Ανάπτυξη και ωρίμανση των ραγών, Στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης των ραγών, Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των ραγών, Μεταβολές στη χημική σύσταση των ραγών κατά την ωρίμανση και παράγοντες που τις επηρεάζουν.

Αναπτυξιακή Φυσιολογία της Αμπέλου (Ενότητα 4):
Λήθαργος, Στάδια ληθάργου, Λήθαργος λανθανόντων οφθαλμών και παράγοντες που τον επηρεάζουν.

Πολλαπλασιασμός της Αμπέλου (Ενότητα 5):
Εισαγωγή, Αγενής πολλαπλασιασμός, Πολλαπλασιασμός με μόσχευμα, Ριζογένεση στα μοσχεύματα αμπέλου, Παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό των τυχαίων ριζών, Υποκίνηση της ριζογένεσης σε μοσχεύματα αμπέλου, Πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό, Καλογένεση, Διαδικασία και μηχανισμός συγκόλλησης, Προϋποθέσεις και παράγοντες επιτυχίας του εμβολιασμού, Αλληλεπιδράσεις Ε-Υ, Μέθοδοι και τεχνικές εμβολιασμών, Πολλαπλασιασμός με καταβολάδα, Ασηπτικές μέθοδοι αγενούς πολλαπλασιασμού, Ιστοκαλλιέργεια.

Καλλιεργητικές Φροντίδες (Ενότητα 8):
Χλωρά κλαδέματα (Βλαστολόγημα, Κορυφολόγημα, Ξεφύλλισμα, Χαραγή, Αραίωμα φορτίου, Η χρήση φυτορρυθμιστικών ουσιών).

Αμπελογραφία:
Εισαγωγή, Μεθοδολογία και Κώδικας αμπελογραφικής περιγραφής, Αμπελογραφικοί χαρακτήρες, Συστηματική της οικογένειας Vitaceae, Υποκείμενα αμπέλου (Ιδιότητες και κριτήρια επιλογής των υποκειμένων, Τα σπουδαιότερα υποκείμενα του ελληνικού αμπελώνα), Ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα (χαρακτήρες ποιότητας και ιδιότητες των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου οινοποιίας/επιτραπέζιας και ειδικής χρήσης/Σταφιδοποιίας), Κυριότερες ελληνικές και ξένες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα (Προέλευση,Ιδιότητες και καλλιεργητική συμπεριφορά).

Course Description (in English)

  1. Establishing the vineyard (preparation, planting, vine support etc.).
  2. Cultivation practices (training, pruning, shoot and leaf removal, topping, thinning, girdling, growth regulators).  Maturity and harvesting.
  3. The species Vitis vinifera L.  Classification of grapevines.
  4. The evolution of the vineyard in Greece.
  5. Descriptive characters and morphology of grapevine varieties. Performance of the most important phylloxera resistant rootstock varieties and hybrids.
  6. The most important Greek and foreign varieties (wine, raisin and table grape varieties) grown in Greece (origin, spread, morphological characteristics, performance and response to cultivation).

Tutors

  • She has more than 15 years of experience in teaching and research in Viticulture, supervising many Bsc, MSc students and PhD candidates. She is involved in the use of ampelographic and molecular methods for the identification and discrimination of grapevine varieties and rootstock varieties, in the use of cultural methods and techniques in the vineyard, in grapevine physiology, in vitro culture, in grapevine propagation and in the study of the quality characters of the grapes. She has participated in more than 20 national and European scientific projects and in some of them she has contributed as a scientific coordinator. She has published numerous scientific papers in prestigious international scientific journals and international conferences.