ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΦΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ
RAISIN MANUFACTURING PROCESS
Course Description (in greek)
- Επίπεδο: Προπτυχιακό
- Τύπος: Επιλογής
- Εξάμηνο: 7
- Κωδικός Μαθήματος: 2335
- Μονάδες Θεωρίας: 3
- Μονάδες Εργαστηρίου: 2
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- “Αμπελουργία”, Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, έκδοση Α/2019, Εκδόσεις Έμβρυο, ISBN: 978-618-5252-15-1. (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86200884)
- “Αμπελουργία – Τεχνολογία Σταφιδοποίησης”, Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, Πανεπιστημιακές παραδόσεις 1998.
ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγή (Χαρακτήρες ποιότητας των ποικιλιών Σταφιδοποιϊας, Χαρακτήρες ποιότητας των Σταφίδων).
- Μελέτη του φαινομένου της αποξήρανσης των σταφυλιών (Στάδια ξήρανσης, Ταχύτητα ξήρανσης, παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα ξήρανσης, Αλκαλικά διαλύματα , προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου τρυγητού.
- Τεχνολογία Σταφιδοποίησης της Σουλτανίνας (Τύποι σταφίδων Σουλτανίνας, Επίδραση του βαθμού ωριμότητας στην ποσότητα και τη χημική σύσταση των σταφίδων, Προσδιορισμός του χρόνου τρυγητού, Διαδικασία τρυγητού, Ξηραντήρια, παραγωγικοί τύποι σταφίδων, Αποθήκευση).
- Βιομηχανική επεξεργασία της σταφίδας ( πρόπλυση, Θείωση, Πλύση, Ρύθμιση υγρασίας, Καθαρισμός και διαλογή, Στίλβωση, Απομίσχωση, Συσκευασία).
- Παραγωγή Φυσικής Σταφίδας Σουλτανίνας.
- Τεχνολογία Σταφιδοποίησης Κορινθιακής Σταφίδας (Επίδραση του βαθμού ωριμότητας στην ποιότητα της σταφίδας, Διαδικασία τρυγητού, Ξηραντήρια, Συλλογή και Αποθήκευση της Σταφίδας.
- Βιομηχανική Επεξεργασία της Κορινθιακής Σταφίδας (Απαλλαγή από συσσωματώματα, Λίχνιασμα και διαλογή, Πλύσιμο, Απομίσχωση, Στράγγιση, Χειροδιαλογή και Συσκευασία, Τυποποίηση και Εξαγωγή.
- Τεχνολογία σταφιδοποίησης της Σουλτανίνας και της Κορινθιακής Σταφίδας στις άλλες σταφιδοπαραγωγικές χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Αφγανιστάν, Τουρκία, Ν. Αφρική).
Tutors
-
She has more than 15 years of experience in teaching and research in Viticulture, supervising many Bsc, MSc students and PhD candidates. She is involved in the use of ampelographic and molecular methods for the identification and discrimination of grapevine varieties and rootstock varieties, in the use of cultural methods and techniques in the vineyard, in grapevine physiology, in vitro culture, in grapevine propagation and in the study of the quality characters of the grapes. She has participated in more than 20 national and European scientific projects and in some of them she has contributed as a scientific coordinator. She has published numerous scientific papers in prestigious international scientific journals and international conferences.