ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
TECHNOLOGY of TABLE GRAPES

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
TECHNOLOGY of TABLE GRAPES

Price:

Course Description (in greek)

  • Επίπεδο: Προπτυχιακό
  • Τύπος: Επιλογής
  • Εξάμηνο: 9
  • Κωδικός Μαθήματος: 1125
  • Μονάδες Θεωρίας: 3
  • Μονάδες Εργαστηρίου: 2

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • “Αμπελουργία”, Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, έκδοση Α/2019, Εκδόσεις Έμβρυο, ISBN: 978-618-5252-15-1. (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86200884)
  • “Αμπελογραφία”, Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, έκδοση Α/2015, Εκδόσεις Τροπή, ISBN: 978-960-99357-0-8. (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 59390204)

ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  • Εισαγωγή: Η καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών στην Ελλάδα και τον κόσμο- Τάσεις και Προοπτικές.
  • Παραδοσιακές και νέες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών- Χαρακτήρες ποιότητας.
  • Εγκατάσταση αμπελώνα επιτραπέζιων ποικιλιών – Επιλογή τοποθεσίας- Κλίμα-Έδαφος- Προσανατολισμός αμπελώνα-Αποστάσεις φύτευσης – Κριτήρια επιλογής συστήματος μόρφωσης, κλαδέματος καρποφορίας και υποστύλωσης των πρέμνων -Προσαρμογή των νέων συστημάτων στις ελληνικές συνθήκες.
  • Καλλιεργητικές τεχνικές βελτίωσης της ποιότητας των σταφυλιών- Χλωρά κλαδέματα – Ειδικές επεμβάσεις με φυτορρυθυμιστικές ουσίες στην αύξηση του μήκους της ταξιανθίας και του μεγέθους των ραγών, στην βελτίωση του χρώματος και στον χρόνο ωρίμασνης των σταφυλιών – Λίπανση – Θρέψη- Υδατική μεταχείριση.
  • Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών.
  • Τρυγητός και μεταχείριση των επιτραπέζιων σταφυλιών: Προσδιορισμός του κατάλληλου βαθμού ωριμότητας των σταφυλιών ανάλογα με τον προορισμό χρήσης-Ειδικές επεμβάσεις πριν από τον τρυγητό-Μεθοδολογία και τεχνικές τρυγητού επιτραπέζιων σταφυλιών- Μεθοδολογία και τεχνικές συσκευασίας επιτραπέζιων σταφυλιών- Μεθοδολογία και μέσα πρόψυξης, διατήρησης σε ψυκτικούς θαλάμους.
  • Εμπορία επιτραπέζιων σταφυλιών.

Tutors

  • She has more than 15 years of experience in teaching and research in Viticulture, supervising many Bsc, MSc students and PhD candidates. She is involved in the use of ampelographic and molecular methods for the identification and discrimination of grapevine varieties and rootstock varieties, in the use of cultural methods and techniques in the vineyard, in grapevine physiology, in vitro culture, in grapevine propagation and in the study of the quality characters of the grapes. She has participated in more than 20 national and European scientific projects and in some of them she has contributed as a scientific coordinator. She has published numerous scientific papers in prestigious international scientific journals and international conferences.