ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ
SPECIAL VITICULTURE TOPICS

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ
SPECIAL VITICULTURE TOPICS

Price:

Course Description (in greek)

  • Επίπεδο: Προπτυχιακό
  • Τύπος: Υποχρεωτικό
  • Εξάμηνο: 9
  • Κωδικός Μαθήματος: 1005
  • Μονάδες Θεωρίας: 3
  • Μονάδες Εργαστηρίου: 2

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • “Αμπελουργία”, Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, έκδοση Α/2019, Εκδόσεις Έμβρυο, ISBN: 978-618-5252-15-1. (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86200884)

ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  • Εισαγωγή (Περί μεταλλάξεων και παραλλακτικότητας στην Άμπελο).
  • Μέθοδοι και τεχνικές βελτίωσης της Αμπέλου.
    • Βελτίωση με τη μέθοδο της Επιλογής
      • Μαζική Επιλογή
      • Κλωνική Επιλογή
      • Προγράμματα Κλωνικής Επιλογής
    • Βελτίωση με τη μέθοδο της Διασταύρωσης (μέθοδοι και τεχνικές)
    • Βελτίωση με βιοτεχνολογικές μεθόδους
  • Κατεύθυνσης βελτίωσης των ανθεκτικών στη ριζόβια μορφή της φυλλοξήρας υποκειμένων.
    • Αντοχή στη φυλλοξήρα
      • Περί της αντοχής της αμπέλου στη φυλλοξήρα
      • Κλίμακες αντοχής στη φυλλοξήρα
      • Δημιουργία υποκειμένων ανθεκτικών στη ριζόβια φυλλοξήρα
    • Αντοχή στον περονόσπορο
    • Αντοχή στο ωίδιο
    • Αντοχή στους νηματώδεις
    • Αντοχή στη ξηρασία
    • Αντοχή στην υπερβολική υγρασία του εδάφους
    • Αντοχή στο ανθρακικό ασβέστιο του εδάφους
    • Αντοχή στα όξινα εδάφη
    • Αντοχή στην αλατότητα του εδάφους
  • Αλληλεπιδράσεις Υποκειμένου-Περιβάλλοντος-Εμβολίου.
  • Κατευθύνσεις δημιουργίας νέων ποικιλιών της Ευρωπαϊκής Αμπέλου (Vitis vinifera L).
    • Λειτουργικός τύπος άνθους
    • Παραγωγικότητα
    • Σχήμα και μέγεθος σταφυλής
    • Σχήμα και μέγεθος της ράγας
    • Χρώμα φλοιού ράγας
    • Χρώμα χυμού
    • Γεύση
    • Απυρηνία

Tutors

  • She has more than 15 years of experience in teaching and research in Viticulture, supervising many Bsc, MSc students and PhD candidates. She is involved in the use of ampelographic and molecular methods for the identification and discrimination of grapevine varieties and rootstock varieties, in the use of cultural methods and techniques in the vineyard, in grapevine physiology, in vitro culture, in grapevine propagation and in the study of the quality characters of the grapes. She has participated in more than 20 national and European scientific projects and in some of them she has contributed as a scientific coordinator. She has published numerous scientific papers in prestigious international scientific journals and international conferences.